Over ons

Lente en zomer wisselen elkaar af aan de Costa Blanca, regen is er een onbekend woord. Met 2900 uur zon behoort het mediterrane klimaat tot het beste wat Spanje te bieden heeft.

De Costa Blanca maakt reclame met zijn 'op twee na beste klimaat van de wereld’. Dat is te weinig eer, want betere weersomstandigheden treft u elders zelden aan. De zomers zijn warm, maar niet bovenmatig heet en de zee biedt voldoende afkoeling. Aldus de Spaanse vakantiegangers, die in de vakanties talrijk de kust overspoelen. De stranden bieden als traditionele trekpleisters badgenoegens aan jong en oud.

De vlammende hitte in de middaguren wordt traditioneel met een langgerekte siësta overbrugd. Na het avondeten gaat men in de late uurtjes op pad: eerst naar pubs en bars, na middernacht naar de disco. Centrum van dit levensgevoel is het legendarische Benidorm, al sinds de jaren ’60 en nog steeds een gevierde vakantietip.
Maar de Costa Blanca heeft nog andere gezichten. In het voor en naseizoen komen de bezoekers uit het buitenland een kijkje nemen. Zij doen het meestal rustiger aan. Men logeert in een eigen huis of appartement. Nauwelijks ergens anders in Spanje zijn er meer tweede woningen in buitenlandse handen dan in de kustplaatsen Denia en Altea.


Golfen, tenissen, paardrijden en wandelen voeren nu de boventoon. Vele vinden de lente en herfst de mooiste tijd: zwemmen in de Middelandse zee is dan weliswaar niet meer bij badkuiptemperatuur, maar nog altijd goed mogelijk. Uitstapjes door het bekoorlijke achterland tonen zich nu in een ander licht. Nu lukken de beste foto’s, niet vertroebeld door de zomerse waas. Vooral in het voorjaar is het zeewater kristalhelder en schemert turkooisgroen – voor snorkelaars en duikers een eldorado.

Surfers mogen zich in de overgangstijden graag uitleven op de windrijke, maar spiegelgladde Marmenor. In de winter daarentegen trekt de Costa Blanca minder vakantiegangers, een periode om even op adem te komen. Ook tussen Kerstmis en Pasen regent het aan de kust uiterst zelden.